Gerry Rafferty

16 april 1947 - 4 januari 2011

Met de kenmerkende saxofoonsolo uit het nummer Baker Street steeg Rafferty ver uit boven het niveau van zijn band Stealers Wheel.

Vandaag is na een lang ziektebed op 62 jarige leeftijd overleden de leadzanger van Stealers Wheel en zelf ook succesvol soloartiest.

Gerry Rafferty werd aanvankelijk lokaal bekend door zijn optredens met diverse bandjes, zoals The Censors en The Fifth Column. In 1969 vormde hij samen met Billy Connolly (nu bekend als komiek) het duo Humblebums. Ze scoorden in 1970 een kleine hit met Shoeshine Boy. Het bereikte nummer 28 in de Veronica Top 40, maar in de Britse charts deed het echter niets.

In 1971 bracht hij een soloalbum uit: Can I Have My Money Back?.

In 1972 richtte hij met zijn oude schoolmakker Joe Egan Stealers Wheel op en ze hadden een hit met onder andere Stuck in the Middle With You.

Vanaf 1977 ging Rafferty opnieuw solo met de zeer succesvolle plaat City to City, met daarop zijn meest bekende song Baker Street. Hij behaalde de derde plaats in de Britse en de negende in de Nederlandse hitparade.

Het volgende album Night Owl (1979) verkocht ook goed, maar in de jaren daarna taande het succes, mede omdat Rafferty weigert zijn albums te promoten door middel van optredens. Na de albums Snakes and Ladders (1980) en Sleepwalking (1982) werd het stil rond de man met de bril.

In 1987 produceerde Rafferty samen met Hugh Murphy Letter from America van The Proclaimers, die daar een redelijke hit mee scoorden. Na zes jaar stilte kwam Rafferty zeer sterk terug met het album North & South (1988).

In de jaren daaropvolgend kwam er een eind aan zijn huwelijk, wat zijn weerklank vindt op het album On a wing and a prayer (1992). Na jaren niet meer te hebben opgetreden, volgde een Europese tournee, waarin ook Nederland werd aangedaan met een concert (op 17 februari 1993 in Vredenburg, Utrecht). In 1994 verscheen het album Over my Head met o.a. een aantal Stealers Wheel-covers. Ook Joe Egan werkte mee aan dit album.

Pas in 2000 werd een nieuw album op zijn eigen label ICON gepresenteerd, dat uitsluitend via zijn website te verkrijgen is. In 2003 bracht HYPERTENSION records een herziene versie van het album op de markt. Het succes bleef ook dit keer uit, waarna op muzikaal gebied niets meer van Rafferty werd vernomen.

Eind 2006 werd zijn website uit de lucht gehaald. In datzelfde jaar haalde hij de voorpagina van The Daily Mail toen hij dronken in een vliegtuig richting de Verenigde Staten werd aangetroffen.

Met het overlijden van Rafferty verliest de muziekwereld een muzikale duizendpoot die aan de bassi stond van één van s'werelds mee beroemde saxofoonsolo's.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 21 van 21
I read the news today..
Frequently I play the hit 'Baker Street'.
Thnx for this tearpulling hit,and many others. I grew up with it.
Tears in my eyes but the great memory lives on in my heart..

Rest in peace dear Gerry..

Strenght for your family

G-j van Beek 
Op 5 januari 2011
om 9:36 getekend door:
G.-.j. .T.h.e. .M.u.s.i.c.m.a.n.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 
Dit register is aangemaakt door:
Nico Tijdink
op 4 januari 2011

Contact met beheerder >
Contact met Nico Tijdink:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Gerry Rafferty

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto