Gerard Legebeke

Gerard Legebeke

22 januari 1954 - 1 augustus 2008
Vrijdag 1 augustus overleed, tijdens zijn vakantie in Frankrijk, Gerard Legebeke (54), eindredacteur van Argos. Hij was de spil en de aanjager van het journalistieke onderzoeksprogramma, dat nationaal en internationaal tal van prijzen won. Hij stond bovendien aan de wieg van het programma De Ochtenden, waarin EO, Vara en VPRO samenwerkten.

Gerard Legebeke paarde een onbedwingbare nieuwsgierigheid en een diep gefundeerd wantrouwen tegen autoriteiten aan een grote persoonlijke charme. Hij was niet op zoek naar eigen gelijk, maar naar waarheid. Daarbij besefte hij, als historicus, dat er achter elke waarheid steeds nieuwe vragen schuilgaan. Die vragen bleef hij stellen. Soms jarenlang – zoals in zijn speurtocht naar wat zich precies afspeelde in Srebrenica, of naar Nederlandse Special Forces in Afghanistan.

Binnen de kleine wereld van onderzoeksjournalistiek was, is en blijft Gerard Legebeke een grote naam. Binnen de VPRO zal ook zijn grote betrokkenheid bij radio, met name bij Radio 1, schrijnend worden gemist. Met grote vasthoudendheid bleef hij strijden voor serieuze en verdiepende programmering op de nationale nieuws-, actualiteiten- en sportzender.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         181 t/m 200 van 271        Volgende >
Mijn medeleven gaat uit naar Gerard's naasten. Dat jullie troost mogen vinden.
Gerard werkte hard voor de goede zaak, en ons etentje bij hem zal er in deze wereld niet meer van komen.
Velen, zeker ook in Nijmegen, zijn door Gerard geïnspireerd. Gerard blijft voor mij een inspiratie voor waarheidsvinding, openheid als wapen en actie die altijd moet doorgaan en altijd effect zal hebben.
Mijn verdriet is er alleen niet minder om. 
Op 5 augustus 2008
om 16:50 getekend door:
R.o.b. .B.e.r.e.n.d.s.
Dit is niet ok
Hierbij mijn deelneming aan de nabestaanden. Gerard Legebeke's radio-onderzoek vormt voor mij het beste van wat de Nederlandse media te bieden hebben. Ik hoop dat zijn Argos-collega's sterkte en inspiratie uit zijn werk zuulen vinden om dit op zijn hoge niveau voort te kunnen zetten. 
Op 5 augustus 2008
om 15:54 getekend door:
K.e.e.s. .E.n.g.e.l.m.o.e.r.
Dit is niet ok
Gerard, jongen, vervloekt veel te vroeg! Al zagen we elkaar niet zo vreselijk vaak, er was genoeg dat ons verbond. We bleven elkaar ontmoeten: tijdens de studie geschiedenis, bij de bladen waar we beiden voor werkten, op de journalistieke discussiebijeenkomsten in Nijmegen, en naderhand toen jij bij de VPRO zat en ik vrij fotografeerde. We herkenden elkaars thema's en elkaars diepe skepsis jegens gezag en macht. Je fraaie uitspraak van het woord 'plisie' klinkt nog na in mijn oren. Gerard, je was ook domweg een ontzettend aardige jongen. Ik zal je missen, de radioluisteraar zal je missen. de wereld is er armer en schraler op geworden. 
Op 5 augustus 2008
om 15:25 getekend door:
J.a.n. .B.a.n.n.i.n.g.
Dit is niet ok
Familie en vrienden van Gerard wens ik veel sterkte met dit verlies. 
Op 5 augustus 2008
om 14:53 getekend door:
E.r.i.c.a. .S.i.m.o.n.s.e.
Dit is niet ok
Als trouw luisteraar van Argos en groot bewonderaar van Gerard Legebeke was ik geschokt en verdrietig toen ik hoorde van zijn overlijden. Een groot (voor mij de grootste) onderzoeksjournalist is heengegaan. 
Op 5 augustus 2008
om 14:31 getekend door:
O.m.m.o. .E... .S.m.i.t.
Dit is niet ok
Een zware slag voor het gezin, de familie, vrienden en de luisteraars van het beste radioprogramma van Nederland. 
Op 5 augustus 2008
om 14:29 getekend door:
M.a.r.i.a.n.n.e. .F.u.g.e.r.s.
Dit is niet ok
Gerard was een voorbeeld hoe onderzoeksjournalistiek gedaan moest worden.Doorvragend,vasthoudend,altijd poberen door te dringen tot de waarheid.Vaak een luis in de pels van de nederlandse politiek.Van onschatbare waarde voor een zo'n optimaal mogelijk funktioneren van de democratie.
Zijn overlijden betekent een verlies. 
Op 5 augustus 2008
om 13:44 getekend door:
R.u.u.d. .F.r.a.n.z.e.n.
Dit is niet ok
Na de Nijmeegse studentenbeweging kwamen we elkaar eind jaren zeventig weer tegen in het volwassenenonderwijs in Dukenburg, waar je geschiedenis gaf. Later hadden we veel met elkaar te maken bij Buitenlanders Bulletin waarvoor je schreef over Schengen en het Fort Europa en wat die betekenden voor migranten. Ik heb zelden iemand ontmoet bij wie er zo'n heldere lijn liep door zijn ontwikkeling en ontplooiing. Gelukkig hebben we elkaar nog gesproken bij het Seventies-debat in januari in Nijmegen. Ik zal je niet snel vergeten, Gerard. Heel veel sterkte voor de familie en andere naasten. 
Op 5 augustus 2008
om 13:10 getekend door:
T.i.n.u.s. .H.e.i.j.m.a.n.s.
Dit is niet ok
Ik heb altijd genoten van Gerards uitzendingen. Zijn stem horen was een garantie voor interessante vragen.
Ik heb redelijk wat van zijn reportages opgenomen voor mijn archiefje, en zal hem daarom niet vergeten. 
Op 5 augustus 2008
om 13:00 getekend door:
W.i.l.l.e.m. .Z.i.j.l.m.a.n.s.
Dit is niet ok
Gerard was iemand die de belangrijkste pijler van de journalistiek (tegels lichten) in ere hield en daar geen concessies aan deed. Altijd wantrouwen aan de macht, altijd doorvragen, een voorbeeld voor iedereen die onderzoeksjournalistiek een warm hart toedraagt. Gerard zag maar al te goed dat dit onderdeel van het vak steeds meer onder druk komt te staan en bleef vechten om het te kunnen blijven beoefenen. Zijn verlies is groot, natuurlijk voor zijn geliefden, maar ook voor het métier. Dat zijn werk en instelling een inspiratiebron voor velen mag zijn. 
Op 5 augustus 2008
om 12:57 getekend door:
J.o.o.s.t. .O.r.a.n.j.e.
Dit is niet ok
Alle woorden schieten tekort bij dit plotselinge heengaan van een groot journalist. Al vele jaren je werk gevolgt zonder de mens achter je werk echt te kennen.Je gedachten leven voort!
De nabestaanden wens ik alle sterkte toe bij het verwerken van dit enorme verlies.
ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS 
Op 5 augustus 2008
om 12:48 getekend door:
H.a.n.s. .R.o.o.v.e.r.s.
Dit is niet ok
Ik ken Gerard sinds de jaren tachtig, toen we vanuit ons kantoor aan de Oranjesingel in Nijmegen stukjes schreven. We discussieerden eindeloos over de journalistiek. En steeds als ik Gerard later tegenkwam, discussieerden we verder. Die vertrouwdheid van toen, onze gezamenlijke geschiedenis, is altijd gebleven. Mijn laatste herinnering is Gerards blije gezicht, toen hij net de Tegel had gewonnen. 
Op 5 augustus 2008
om 12:47 getekend door:
S.u.z.a.n.n.e. .W.e.u.s.t.e.n.
Dit is niet ok
Lieve Gerard,

wat hebben we samen nachten lang doorgehaald om weer een nieuwe aflevering van Argos af te krijgen. Ik zie je nog zitten, alle woorden wikkend en wegend, want het moest altijd perfect zijn. Alles moest altijd kloppen. En terecht. En daar ben ik je dankbaar voor. Jíj hebt me in die tien jaar geleerd wat journalistiek is of zou moeten zijn. En die rol heb je voor veel collega's vervuld. Jíj was Argos.
Jij was ook een bijzonder mens. Gedreven tot het uiterste, veeleisend naar anderen. Maar je gaf je ook tot het uiterste, je leefde altijd met me mee. Ik ben boos en verdrietig dat je er niet meer bent. Maar troost me met de gedachte dat ik je op deze manier gekend heb. Ik wens je familie, Edith en je dochters heel erg veel sterkte. En ook mijn oud-collega's, want hoe nu verder zonder Gerard?

Annemiek van der Laan 
Op 5 augustus 2008
om 12:45 getekend door:
a.n.n.e.m.i.e.k. .v.a.n. .d.e.r. .l.a.a.n.
Dit is niet ok
met diep respekt voor Gerard zijn journalistieke werk. 
Op 5 augustus 2008
om 12:44 getekend door:
b.e.n...v...d...b.o.o.m...l.i.d.a...k.o.k.
Dit is niet ok
Ik heb altijd genoten van Gerards uitzendingen. Zijn stem horen was een garantie voor interessante vragen.
Ik heb redelijk wat van zijn reportages opgenomen voor mijn archiefje, en zal hem daarom niet vergeten. 
Op 5 augustus 2008
om 12:22 getekend door:
W.i.l.l.e.m. .Z.i.j.l.m.a.n.s.
Dit is niet ok
Heel jammer, Legebeke was nog veel te jong en erg goed in z'n bevlogen journalistiek.

Eén van de laatste der journalistieke onderzoeks-Mohikanen die naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken.

En juist nu we onderzoekende journalisten van 't kaliber van Legebeke in de media broodnodig hebben.

Sterkte voor de nabestaanden & R.I.P. 
Op 5 augustus 2008
om 12:22 getekend door:
H.e.n.k. .R.u.y.s.s.e.n.a.a.r.s.
Dit is niet ok
Gerard,
Wat was je altijd oprecht bezorgd als de montage laat was geworden. Want alles moest altijd kloppen. Je belde dan altijd later op om te vragen of het wel allemaal goed met me ging. Of ik nog een beetje had kunnen slapen. Ik zal je zorg, oprechte belangstelling en grote vakmanschap enorm missen.
Alfred Koster, technicus 
Op 5 augustus 2008
om 12:18 getekend door:
A.l.f.r.e.d. .K.o.s.t.e.r.
Dit is niet ok
We zullen Gerard Legebeke heel erg missen in Argos. Zijn moed en vakkennis zorgden ervoor dat het programma altijd de moeite waard was. 
Op 5 augustus 2008
om 12:15 getekend door:
E...B.r.u.i.n.e.m.a.n.-.v.a.n. .G.o.r.c.u.m.
Dit is niet ok
Je was een sympathieke vent en dat blijf je in mijn herinnering.
Sterkte aan alle nabestaanden. 
Op 5 augustus 2008
om 12:11 getekend door:
G.e.r. .P.a.u.l.u.s.s.e.n.
Dit is niet ok
Argos feestje 2007. Gerard vs. Van Middelkoop was beschaving vs. ordinaire arrogantie. Een groot gemis voor de onderzoeksjournalistiek. Sterkte aan allen. 
Op 5 augustus 2008
om 11:57 getekend door:
G.o.d.e.l.i.e.v.e.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 7 8 9 10 11 12 13 ... 14      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Redactie VPRO
op 4 augustus 2008

Contact met beheerder >
Contact met Redactie VPRO:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto