Gerard Legebeke

Gerard Legebeke

22 januari 1954 - 1 augustus 2008
Vrijdag 1 augustus overleed, tijdens zijn vakantie in Frankrijk, Gerard Legebeke (54), eindredacteur van Argos. Hij was de spil en de aanjager van het journalistieke onderzoeksprogramma, dat nationaal en internationaal tal van prijzen won. Hij stond bovendien aan de wieg van het programma De Ochtenden, waarin EO, Vara en VPRO samenwerkten.

Gerard Legebeke paarde een onbedwingbare nieuwsgierigheid en een diep gefundeerd wantrouwen tegen autoriteiten aan een grote persoonlijke charme. Hij was niet op zoek naar eigen gelijk, maar naar waarheid. Daarbij besefte hij, als historicus, dat er achter elke waarheid steeds nieuwe vragen schuilgaan. Die vragen bleef hij stellen. Soms jarenlang – zoals in zijn speurtocht naar wat zich precies afspeelde in Srebrenica, of naar Nederlandse Special Forces in Afghanistan.

Binnen de kleine wereld van onderzoeksjournalistiek was, is en blijft Gerard Legebeke een grote naam. Binnen de VPRO zal ook zijn grote betrokkenheid bij radio, met name bij Radio 1, schrijnend worden gemist. Met grote vasthoudendheid bleef hij strijden voor serieuze en verdiepende programmering op de nationale nieuws-, actualiteiten- en sportzender.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         201 t/m 220 van 271        Volgende >
We kunnen van rampspoed genezen door de dankbare herinnering aan wat we zijn kwijtgeraakt, zei Epicurus. En daarom zal ik deze geweldige Nederlandse journalist blijven zien als inspiratiebron en voorbeeld.
Ik wens zijn familie, vrienden en collega's veel sterkte en dankbare herinneringen. 
Op 5 augustus 2008
om 11:56 getekend door:
M.a.r.l.e.e.n. .J.G.
Dit is niet ok
Van harte willen wij u condoleren met het overlijden van Gerard Legebeke.
Wij zijn in de loop der jaren onder de indruk geraakt van zijn journalistieke werk.We denken dat Nederland een zeer belanrijk journalist is verloren, die het democratische moreel van Nederland hoog in het vaandel droeg! Wij zijn hem dankbaar en wensen u als nabestaanden veel sterkte toe.
Arjen en Rose Voogt,Slootdorp (W'meer) 
Op 5 augustus 2008
om 11:55 getekend door:
R.o.s.e. .V.o.o.g.t.
Dit is niet ok
Een grote schok en groot gemis voor de Nederlandse (onderzoeks)journalistiek. 
Op 5 augustus 2008
om 11:52 getekend door:
E.m.i.l.y. .v.a.n. .d.e. .V.i.j.v.e.r.
Dit is niet ok
Bij een aantal tijdschriften en bij de VPRO-radio hebben we samengewerkt, soms heel intensief. Je was vrijwel altijd te laat, maar je was ook vrijwel altijd de beste. Die laatste afspraak hebben we helaas weer eens te lang uitgesteld. Je volharding en je kritische benadering van ale autoriteiten in deze wereld zullen velen nog lang tot voorbeeld strekken. Het was goed je te hebben gekend, Gerard. Jammer dat je er zo jong tussenuit geknepen bent. 
Op 5 augustus 2008
om 11:49 getekend door:
W.i.l.l. .T.i.n.n.e.m.a.n.s.
Dit is niet ok
Heel verdrietig nieuws. Gerard was een rasjournalist en een bijzondere man. Guido Spring 
Op 5 augustus 2008
om 11:41 getekend door:
G.u.i.d.o. .S.p.r.i.n.g.
Dit is niet ok
Dag Gerard, voor het laatst.
We zullen je missen aan de Parkweg, we zullen je missen in de ether. We wensen degenen die achterblijven sterkte toe.
Het is triest. Het zijn mensen als Gerard, met zijn integriteit, zijn vriendelijkheid, zijn gestrengheid, zijn compassie en zijn vasthoudendheid die we zo nodig hebben. 
Op 5 augustus 2008
om 11:40 getekend door:
f.a.m.i.l.i.e. .H.o.e.k. . . . .N.i.j.m.e.g.e.n.
Dit is niet ok
Ik heb je 1 keer mogen ontmoeten onder verdrietige omstandigheden. Als ik dit register lees zie ik een gedreven persoon voor me, waarin de woorden eerlijkheid, waarheid en oprechtheid bovenaan staan. Heel goede eigenschappen die ik ook terug zie bij familieleden. Als collega van je zus, wens ik al je dierbaren héél veel sterkte met dit grote verlies. De herinnering zal altijd levend blijven. 
Op 5 augustus 2008
om 11:39 getekend door:
M.a.r.i.e.j.a.n. .B.o.n.g.e.r.s.
Dit is niet ok
zondagochtend op nieuws vertlede ze dat je dood was. Ongelooflijk. Jij was mijn Politeia leraar in Nijmegen en ik kwam je regelmatig tegen op feestjes. Altijd leuk om met je te praten en ik heb veel bewondering voor de manier waarop jij journalistiek bedreef. Ik zal je missen.

Je kinderen en andere naasten wens ik heel veel sterkte toe. 
Op 5 augustus 2008
om 11:36 getekend door:
e.d.i.t.h. .v.a.n. .d.e. .v.o.o.r.t.
Dit is niet ok
Wat een trieste gebeurtenis en wat een gemis. Alle sterkte aan alle nabestaanden. 
Op 5 augustus 2008
om 11:35 getekend door:
C.o.e.n. .S.i.m.o.n.
Dit is niet ok
heel heel erg jammer, heel veel sterkte aan de kinderen en rest van de familie 
Op 5 augustus 2008
om 11:20 getekend door:
G.e.r. .D.u.i.j.z.i.n.g.s.
Dit is niet ok
Wat zullen wij hem missen. Sterkte voor alle betrokkenen. Laat de goede onderzoeksjournalistiek alsjeblieft voortbestaan. 
Op 5 augustus 2008
om 11:18 getekend door:
a.n.d.r.e.a.
Dit is niet ok
Ik ben geschokt dat Gerard is overleden, veel te vroeg. We hebben elkaar heel goed gekend, lang geleden toen we beiden studeerden in Nijmegen. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik je leerde kennen: tijdens de introductie van het academisch jaar in een overvolle collegezaal stond jij, een ietwat onhandige en verlegen jongen, bij herhaling op en stelde kritische vragen aan de verzamelde hoogleraren geschiedenis. Je maakte het hun zichtbaar ongemakkelijk wanneer je hun visie op geschiedenis en geschiedenisonderwijs hekelde. We hebben elkaar lang uit het oog verloren maar via je radioprogramma kon ik met veel genoegen horen hoe jij er als een van de weinigen in slaagde je idealistische bevlogenheid van de beginjaren te behouden. Enkele jaren geleden hebben we elkaar opnieuw ontmoet en zouden binnenkort weer een afspraak maken. Met de verwachting dat er geen haast bij was heb ik dat voornemen helaas te lang uitgesteld.
Gerard speelde een dierbare rol in mijn leven, ik ben dan ook heel blij dat ik deze bijzondere man gekend heb. Ik wens zijn dierbaren veel sterkte toe. Louise 
Op 5 augustus 2008
om 11:18 getekend door:
l.o.u.i.s.e. .s.c.h.o.u.w.e.n.b.e.r.g.
Dit is niet ok
Ook ik luisterde altijd naar Argos en vind het noodzakelijk dat zo'n soort programma bestaat. Alhoewel ik het soms "spijkers op laag water zoekend" vond, dank voor de integere manier van onderzoekende journalistiek door Dhr Legebeke.
Familie, vrienden en VPRO sterkte gewenst bij dit verlies. 
Op 5 augustus 2008
om 11:15 getekend door:
A... .L.a.n.d.s.m.e.e.r.-.v...H.e.i.j.n.i.n.g.e.n.
Dit is niet ok
Gerard Legebeke was voor mij de journalist die de waarheidsvinding boven alles stelde, een charmante, integere bijter die zonder opsmuk en zonder eigenbelang bleef graven naar de antwoorden die anderen liever onder de pet hielden. Hij was voor mij een voorbeeld. Ik wilde dat ik de kans had hem dat nog eens te zeggen. 
Op 5 augustus 2008
om 11:10 getekend door:
J.o.o.p. .B.o.u.m.a.
Dit is niet ok
 
Op 5 augustus 2008
om 11:09 getekend door:
J...L... .t.e. .L.i.n.d.e.
Dit is niet ok
Argos is voor mij een programma dat ik zelden oversla. Dankzij Gerard Legebeke vaak onvergetelijk. Na een uitzending van Argos denk ik vaak: voor politici en beleidsmakers, en eigenlijk voor iedereen, verplichte luisterkost. Ik dank Gerard Legebeke voor dit alles. 
Op 5 augustus 2008
om 10:57 getekend door:
S.u.z.e. .T.e.e.u.w.e.n.
Dit is niet ok
Dit spijt mij enorm. 
Op 5 augustus 2008
om 10:55 getekend door:
A.n.n.e.l.i.e.s. .d.e. .J.o.n.g.e.
Dit is niet ok
Beste Gerard,

Sinds onze studententijd hebben we elkaar niet meer gezien. Af en toe hoorde ik je op de radio.
Ik moest dan vaak denken een die geschiedenisles op het gymnasium.
Het ging over de Vietnamoorlog en de leraar, naar ik nog steeds vermoed,was pro-Amerikaans.Hij redde zich er meestal uit door te zeggen, dat we een bepaald blad moesten lezen, alvorens ons standpunt te bepalen.
Jij gaf eens een exposé van ongeveer 5 minuten over de Vietnamoorlog.
Hierop bood de leraar jou, welgemeend,
aan de les voort te zetten.
Je hebt het helemaal waargemaakt!Chapeau!
Veel sterkte aan je directe nabestaanden
Ik heb enig vermoeden hoe groot het gat is, dat je bij hen achterlaat.

Gérard. 
Op 5 augustus 2008
om 10:53 getekend door:
G.é.r.a.r.d. .W.e.h.k.a.m.p.
Dit is niet ok
Hij was iemand die merkbaar gedreven werd door een oprecht verlangen naar waarheden. Dat leverde onopgesmukte, eerlijke en werkelijk belangrijke journalistieke resultaten op. Zo leverde hij een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse democratie. Een regelmatig luisteraar van Argos. 
Op 5 augustus 2008
om 10:44 getekend door:
J... .d.e. .K.l.e.r.k.
Dit is niet ok
Vaarwel Gerard en een goede reis!
Ik ken je nog actief uit de tijd van het Nijmeegs Anti-militaristisch Buro en de "roerige Nijmeegse jaren". Je was voor mij een inspirator en een fijn mens. Ik zal je missen. 
Op 5 augustus 2008
om 10:38 getekend door:
W.i.l. .M.e.e.r.t.e.n.s.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 8 9 10 11 12 13 14       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Redactie VPRO
op 4 augustus 2008

Contact met beheerder >
Contact met Redactie VPRO:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto